HEMEN BAŞVUR
KARŞILAŞTIRMA
loading

Kablolu İletişim Şebekeleri

Birol DOĞAN, Kablolu İletişim Şebekeleri Adlı Köşe Yazısı
kablo

Kablolu iletişim şebekeleri genellikle, Ortak Antenli Televizyon (Community Antenna Television) anlamına gelen CATV olarak adlandırılır. Kablolu iletişim şebekesi, bir veya daha fazla konumdan uygun maliyetle bir veya birden fazla başka konuma kalitesi kabul edilebilir seviyelerde bir dizi sinyaliletmek üzere tasarlanmış bir sistemdir. İletim yolu; fiber ve koaksiyel kablolar, konnektörler, yükselticiler, bölücüler, optik nodlar, güzergâh kanalları, menholler, sokak dolapları vb. içerir. Kablolu iletişim şebekelerinden sunulabilen hizmetler;

a- Analog TV

b- Dijital TV

c- Radyo

d- Internet/Genişbant İletişim

e-Telefon-VOIP

f- İnteraktif Hizmetler

Kablolu iletişim, giderek daha yüksek hızlı veri oranları ile hayatı kolaylaştırmak ve iletişimi daha keyiflihale getirmek amacıyla gelişmeye devam etmektedir. Bu bağlamda, sektördeki teknisyen ve mühendisler için yeni gelişmeleri takip etmek çok büyük önem taşımaktadır.

Kablo İletişim Şebekeleri,

  1. Karasal ve Uydu yayıncılığına alternatif sunan iletişim şebekeleridir.
  2. Aynı şebeke üzerinden geniş bant veri iletişimi hizmeti de verilebilmektedir.
  3. Havadan kaynaklı gürültülerden etkilenmediğinden yüksek data hızlarına rahatlıklaçıkılabilir.
  4. VOD, OTT, Yerel haberler, Hava durumu, Oyunlar gibi interaktif hizmetler verilebilir.
  5. İnternet ve telefon hizmetlerinde rekabetçi fiyatlandırma sağlar.

KABLOLU İLETİŞİM ŞEBEKELERİ- Geri Yön

HFC şebekesinin başlangıç noktası Merkezi Headend’ dir. Burada, şebekeden toplanacak ya da diğer şebekeler üzerinden dağıtılacak olan tüm televizyon ve veri sinyalleri bir araya toplanarak iletime hazırhale getirilir. Şebeke her nasıl yapılandırılmış olursa olsun bugün operatörlerin, interaktif hizmetler içinçift yönlü şebeke kurması gerekmektedir.

Geri yön sinyalleri, 5 MHz’den başlayıp, sistem tasarımına bağlı olarak 65 MHz veya 85 MHz aralığında frekans bandını kullanmaktadır. Genişbant kullanımı ihtiyacı arttıkça üst frekansyükselebilmektedir. (Docsis

3.1 5-204MHz) Bazı yerlerde, 5-15 MHZ band aralığı ingress enterferansı nedeniyle kullanılmamaktadır.

KABLOLU İLETİŞİM ŞEBEKELERİ - VOIP

İnternet Protokolü üzerinden Ses İletimi (VoIP), sağlayan bir yöntemdir. Genelde, her IP-temelli ağ (internet gibi) üzerinde kullanılabilir. Kablo şebekelerinde DOCSIS genişbant modemleri kullanımı ile ilişkilendirilmiştir. Abone tarafında modem ekipmanı, standart bir telefona ya da alternatif olarak özel bir VoIP telefonuna bağlanır. VoIP kullanımı, verinin iletimi ve zamanlama (gecikme ve erteleme) garantisi konularında bazı şartlar dayatmaktadır. DOCSIS özellikleri bunları göz önünde bulundurmaktadır.

Biz Sizi Arayalım?
Müşteri temsilcimiz, Sizi gün içerisinde güncel kampanya ve alt yapımızla ilgili bilgilendirme yapacaktır.
paket sihirbazı
Sizin için özelleştirilmiş
paketleri bulmanızı sağlar!
Seçiminizi yapın, sizin için özelleştirilmiş paketler seçmenizi kolaylaştıralım.
Türkiye'nin tek kablo operatörü olan TÜRKSAT A.Ş., tamamen kendine ait fiberoptik altyapısı sayesinde Kablo TV hattı üzerinden fiber Kablonet internet ve Teledünya HD tv yayın hizmeti vermektedir. 10 Mbps'den 1000 Mbps'ye kadar tarife seçenekleri ile telefon hattına ihtiyaç duymayan yüksek hızlı internet, gerçek geniş bant kalitesinde evlerinize kadar hizmet vermektedir.